Angst. We hebben er allemaal last van. Het kan verlammend werken en het belemmert je om je ware verlangen te volgen. Het ervaren van angst kan zo veel impact hebben op jouw leven en die van je omgeving (vaak zelfs meer dan je nu denkt) dat het absoluut de moeite waard is om het onder de loep te nemen. Ik ben me er daarom eens in gaan verdiepen. Lees erover in deze blog zodat jij je meer bewust bent van dit proces en bovendien hoe jij meer de leiding kunt gaan nemen in je leven. Zodat werkelijk niets je in de weg staat om je hart te volgen.

Even een aantal feitjes over angst. Angst is een emotionele reactie die je in staat van paraatheid brengt voor dreigend gevaar. Handig om te weten want hierdoor is het per definitie vaak irreëel.
Bovendien zorgt angst ervoor dat je ongerust, bang, bezorgd of gestrest bent. Je wordt direct alerter. Angst kan niet zonder stress bestaan. Stress daarentegen wel zonder angst.

Je reptielen brein

Het begint allemaal bij je reptielenbrein (Amygdala), of terwijl het meest geavanceerde security systeem ter wereld. Die zorgt ervoor dat je angst wordt gereguleerd. Angst heeft net als iedere andere emotie een ingebouwde functie. Het stimuleert vermijdingsgedrag en dit is uiterst nuttig omdat het je kans vergroot om te overleven in de natuur. Maar hoe groot is de kans dat je overvallen wordt door een hongerige killer tijger? Die kans is tegenwoordig natuurlijk zeer klein tenzij je in de rimboe woont.

Je reptielenbrein is continu overlevingssignalen aan het uitzenden. Het denkt niet maar reageert vanuit instinct en impuls. Het heeft één doel: overleven. Voortplanting is hier ook onderdeel van. Het reptielenbrein reguleert je vitale lichaamsfuncties zoals ademhaling, hartslag en bloedsomloop. In dit deel van je hersenen domineren je primaire instincten: voortplantingsdrang en overlevingsinstincten zoals eten en seks.

Je reptielenbrein wordt aangewakkerd door twee aspecten: Het gevoel van tekortkomen en de aanval. Tekortkomen is de overtuiging dat we altijd te kort hebben. Aanval is het dreigende gevoel dat er iets ergs staat te gebeuren. Je reptielenbrein (Martha Becks noemt het in haar boek Steering by Starlight de innerlijke hagedis) beschermt je doorlopend tegen alles wat zich buiten je comfort zone begeeft. Je innerlijke hagedis voelt zich het meest comfortabel bij status quo zoals: routine en gebruikelijke situaties, mensen, plaatsen en dingen. Je innerlijke hagedis wil koste wat het kost je status quo behouden. Het zal je enthousiasme bij nieuwe situaties opslikken en je behoefte om je horizon te verbreden te verpletteren. Resultaat: geen actie, geen persoonlijke groei en een gemiste kans om je verlangen te volgen. Dit gaat ten alle tijde ten koste van je zelfvertrouwen.

Ervaringen uit je verleden zorgen voor ballast

Als jij in je kindertijd of zelfs in je babytijd iets hebt meegemaakt wat je als onveilig hebt ervaren dan is de kans zeer groot dat je uiterst vernuftig brein dit heeft opgeslagen. Zodra je soortgelijke ervaringen meemaakt dan stuurt je reptielenbrein DIRECT een signaal: Fight, Flight of Freeze. Dit is een ongoing proces en het gebeurd vaker dan je denkt omdat het op onbewust niveau gebeurd. Wist jij dat je op één dag meer dan 60.000 gedachten hebt? En dat 95% hiervan negatief is of terwijl niet helpend? Doordat je ballast binnen krijgt, verlies jij gerelateerde positieve gevoelens. Je lichaam verkrampt en hierdoor ontstaat er stress in je lijf.

Jij bent je angst niet

Iedere verandering in je leven is een kans op groei. En jij hebt de regie over je leven. Kies jij voor groei? Of voor je veilige comfortzone (=stilstand)? Stel: je denkt eraan om iets nieuws te doen. Het voelt kwetsbaar en dus riskant. Je angst krijgt overwicht. Op dat moment verzin je allerlei excuses om het niet te doen. Doordat je de stappen niet neemt (freeze) die je vanuit je hart wel graag wilt ondernemen, blokkeer je. Dit gaat ten koste van je zelfvertrouwen. Met de Body en Mind Release methode ga je stap voor stap beperkende gevoelens en overtuigingen loslaten. Zo komt er langzamerhand weer ruimte om meer positieve gevoelens terug te gaan halen die je gaandeweg bent verloren. Dit zorgt ervoor dat de angsten meer behapbaar worden en dat je ook deze langzamerhand gaat loslaten.

Wat is jouw grootste angst? en op welke manier belemmert het jou om de stappen te gaan zetten die je wilt zetten? Laat het mij weten in de comments hieronder of vraag een gratis consult aan.

%d bloggers liken dit: